Správným jídelníčkem ke zdravým nehtům
Nehty chrání citlivé špičky prstů rukou a nohou před poraněním, jsou variantou svrchní vrstvy kůže a jsou tvořeny převážně bílkovinou kreatinem. Vyrůstají z tzv. nehtového lůžka. Po ztrátě nehtu trvá asi 7 měsíců než doroste nový.
Nehty prozrazují mnoho o zdravotním stavu člověka. Změny nehtů jsou často důsledkem nedostatků ve výživě, výrazné abnormality pak souvisí s určitými nemocemi. Mnohem častější však je vliv výživy. Záděry zpravidla způsobuje nedostatek bílkovin, kyseliny listové a vitamínu C. Bílé proužky napříč nehtem jsou rovněž příznakem nedostatku bílkovin.
Suchost a lámavost nehtů často souvisí s nedostatkem vápníku a vitamínu A. Křehkost nehtů s podélnými nebo příčnými rýhami vyvolává nedostatek vitamínů skupiny B. Nedostatek zinku v potravě může vyvolat na nehtech bílé skvrny. Porušení rovnováhy střevní mikroflóry spojené s nedostatkem užitečných laktobacilů má zpravidla za následek bujení plísní na nehtech, pod nimi a v jejich okolí.
Snížená tvorba kyseliny chlorovodíkové v žaludeční šťávě může způsobit dělení nehtů. Dlouhodobé chybění železa může vést ke vzniku tzv. lžícovitých nehtů s vydutým tvarem nebo vznikají na nehtech vertikální rýhy. Nadměrné vysychání, zakřivení nehtových zakončení a tmavnutí nehtů vyvolává nedostatečný příjem vitamínu B12 ve stravě. Praskliny v nehtech mohou signalizovat i nedostatek tekutin, resp. špatný pitný režim.
Na tvorbu zdravých nehtů má tedy výživa zásadní vliv. Proto měla být správně vyvážená nejen obsahem energie, ale i biologickou skladbou. Vhodným prostředkem k posílení nehtů je denní pití čerstvé mrkvové šťávy pro vysoký obsah vápníku a fosforu. Také namáčení v teplém olivovém oleji po dobu 10 až 20 minut denně nehtům velmi prospívá.
Z potravin lze doporučit zrniny, luštěniny, ovesné vločky, ořechy a semena, dále brokolici, ryby, cibuli a vejce pro obsah síry a křemíku, biotinu či bílkovin. V omezeném množství požívejte citrusové ovoce, sůl a ocet. Ve velkém množství totiž způsobují nerovnováhu v poměru bílkovin a vápníku v těle, což může nepříznivě ovlivnit zdravotní stav nehtů. Přílišné vystavování nehtů vodě a odmašťovacím prostředkům může vést k vysychání a následně k uvolňování a třepení nehtů.
S nehty je třeba zacházet opatrně, snadno se poškodí. Nevhodné je stříhat nehtová lůžka, může to způsobit infekci. Pokud to není nutné, omezte používání odlakovačů, zbavují nehty tukové složky a činí je křehkými. Pokud si nevíte rady nebo nejste schopni zlepšit stav svých nehtů úpravou výživy, je dobré se obrátit na odborníka na výživu.
Autorem článku je MUDr. Jana Kocianová